Väder Juni 2016

Förstora Bild Karta över ytvattentemperatur i havet 30 juni 2016. Förstora Bild Vattenstånd I juni var månadsmedelvärdet under det normala på samtliga platser och lägst i de östra farvattnen. Det lägsta vattenståndet observerades i början av månaden vid Bottenviken. Den högsta nivån observerades på västkusten i slutet av månaden. Vid månadens inledning var vattenstånden ca 20 cm under det normala på de flesta platser längs Sveriges kust, lägst hade Kungsvik med -49 cm. Flera lågtryckspassager med sydvästliga vindar under månadens första 9 dygn fick vattenstånden att långsamt stiga till det normala längs västkusten. Den 9 pressade en nordvästlig vind över Bottenviken vattnet åt sydost och månadens lägsta vattenstånd observerades i Kalix med –67 cm. I samband med ostlig vind natten mot den 12 sjönk vattenstånden längs västkusten och i Göteborg noterades -34 cm. I mitten av månaden var vattenstånden ganska oförändrade. Den 18 rörde sig ett lågtryck norrut över östra Östersjön och i de västra delarna var det en sydvästlig vind som pressade vattnet åt nordost.

Juni | 2016 | Flytvästbloggen

Dome Fuji hade -81, 6° den 14. Isutbredningen kring Antarktis låg kring eller något under långtidsmedelvärdet. Källor: - Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens webbsidor samt från det ordinarie globala observationsutbytet.

Detaljerad bild över vattenståndet i sjöar juni 2016 (78 kB, pdf) Markvatten Markvattenhalten var i hela landet nära den normala för årstiden. Snö I början av juni hade endast de högre delarna av fjällen snötäcke. Karta över beräknad markvattenhalt i procent av den normala, 15 juni 2016. Förstora Bild Karta över snötäckets beräknade vattenvärde, 15 juni 2016. Förstora Bild Grundvattennivå Karta över grundvattennivåer, 15 juni 2016 enligt SGU. Förstora Bild Nivåerna i de små grundvattenmagasinen har sedan maj sjunkit med 5–95 centimeter i södra och mellersta Sverige. I norra landet har nivåerna sjunkit med 5–70 centimeter, förutom på ett fåtal platser där de är oförändrade eller har stigit med upp till 15 centimeter. I de små grundvattenmagasinen var nivåerna på Öland och Gotland samt i västra Svealand och stora delar av Norrland för årstiden nära de normala. Kraftiga regn på Öland och Gotland den 17-18 juni höjde tillfälligt grundvattennivåerna i de små magasinen, där nivåerna tidigare var under de normala.

  • Bohuslänningen uddevalla
  • Hur länge ska telefonen ligga i ris
  • Anhörigproblematik vid missbruk
  • Juni | 2016 | Flytvästbloggen
  • Vad är a vitamin

Du kan också jämföra storleken mot en annan väst av samma modell. Hur känns flytmaterialet? Det viktigaste i en flytväst är det som man inte ser: flytmaterialet. Kläm och känn ordentligt på plasten inuti västen. Den ska kännas fast och inte knastra när du trycker ihop det. Om materialet känns "knöligt" eller "vågigt" kan det också vara ett tecken på att västen är misskött. Vissa sorters flytmaterial krymper under åren, detta gäller Helly-Hansens västar från början av 80-talet. Kolla så att flytmaterialet fyller ut de tygfickor som de är insydda i, det ska inte finnas glapp mellan tyget och flytmaterialet. För 40-år sedan, på 70-talet, användes luftfyllda flytelement, dessa kan ibland ha punktering. Tvättmaskiner och flytmaterial är en dålig kombination. Sammanfattningsvis Om helhetsintrycket är bra så är det helt ok att köpa en begagnad väst till barnen, för att använda lite ibland eller som reserv i båten eller sommarstugan. Ett stort plus är om du vet hur västen har använts tidigare, genom att köpa överblivna västar från vänner eller bekanta.

Varma perioder värmde upp ytvattnet Vädret varierade en hel del i landet under juni månad, men en del varmare perioder fortsatte att värma upp ytvattnet på de flesta håll. I norra Sverige var det dock tidvis blåsigt med nordliga vindar i början av månaden, vilket tillfälligt sänkte ytvattentemperaturen i norra Bottenviken. I de centrala delarna av Bottenviken var det fortfarande 5-6° vid månadens mitt, men ytvattentemperaturen steg därefter till 9-10° till slutet av månaden. Detta mönster stämde också väl för både Bottenhavet och Östersjön där vi kunde notera en temperaturökning på ca 5 grader under månadens lopp. Vid månadens slut var det cirka 13° i centrala Bottenhavet och 16-17° i centrala Östersjön och i Västerhavet. Även vid kusterna noterades rätt höga ytvattentemperaturer och Marviken fick ett nytt junirekord för ytvattentemperaturen med 21, 4°. Hoburgen och Trubaduren fick höga månadsmedelvärden för ytvatten med drygt 16°, vilket är 2-3 grader över de normala. Ytvattentemperatur i kustvatten juni 2016 (80 kB, pdf) Karta över ytvattentemperatur i havet 16 juni 2016.

Vid Väderöarna steg då våghöjden till 2, 7 meter. Detta var den näst lägsta månadshögsta noteringen på platsen för juni sedan mätningarna startade 2005. Juni 2012 var den 2, 5 meter. Den 26 och 30 var det en sydvästlig vind på 13 m/s på Skagerrak och vid Väderöarna steg den signifikanta våghöjden till 2, 0 meter. *Signifikant våghöjd är medelhöjden för tredjedelen högsta vågor under tidsintervall som i dessa mätserier är 10-20 minuter. Avbrott i mätserierna förekommer. Signifikant våghöjd vid Knollsgrund juni 2016. Förstora Bild Signifikant våghöjd vid Väderöarna juni 2016. Förstora Bild

Stora likheter med vintern 2014 I stora drag påminner årets vinter mycket om 2013/2014. Då hade vi en mycket mild och blåsig julmånad med två stormlågtryck (Sven och Ivar). I år hette de Helga och Staffan. Framför allt Helga orsakade stora problem när hon drog fram över södra Sverige den 4-5 december med strömavbrott och nedfallna träd. Långa skuggor och barmark i norra Uppland några timmar efter vintersolståndet den 22 december. I Götaland, Svealand och sydöstra Norrland blev det en grön jul. Foto Amanda Lundgren Förstora Bild Läs mer om decembervädret I början av januari kom vintern med besked. Precis som under januari 2014 begränsades dock den kalla perioden till att vara omkring tre veckor. Skillnaden i år var att molnigheten i södra och mellersta Sverige var lägre vilket gav utrymme för låga temperaturer. Tre nationella isdygn (den 3 samt 16-17) noterades då temperaturen ingenstans i landet översteg nollstrecket. I slutet av månaden drog mildluften in på bred front med blåsigt väder.

Foto Bonnie Boberg Förstora Bild Som exempel på mycket regn under kort tid kan nämnas ett nytt danskt rekord för största nederbördsmängd under en minut. Det noterades enligt den danska vädertjänsten den 23 juni i Ærøskøbing med 5, 4 mm på en minut. Som jämförelse föll det som mest 4, 2 mm på en minut under det omtalade Köpenhamnsregnet den 2 juli 2011. Samma dygn, den 23 juni, rapporterades hagel på 7-10 cm i diameter från Holland, vilket är bland de största hagel som observerats där de senaste 25 åren. Sammanlagt under månaden fick stationen Ysselstein 277 mm, vilket är nytt holländskt junirekord enligt den holländska vädertjänsten. Det gamla holländska junirekordet var 247 mm från 1966. Nordamerika - Mycket varmt i sydvästra USA Större delen av Nordamerika hade varmare än normalt under juni, och i USA var det den hittills varmaste junimånad som observerats. I sydvästra USA var månaden som helhet upp mot fem grader varmare än normalt. Särskilt hett var det några dygn i mitten av juni.

Kostymbyxor för långa ben, 2024