Hylla Av Gamla Brädor

Se till att bältet hamnar längs din markering. Upprepa på den andra sidan. 4. Vänd på brädan och nita fast skärphällorna på kanten på brädans framsida också. 5. Placera nu den andra plankan i hällorna, ungefär 25 centimeter ovanför den första. Se till att hällorna löper längs dina markeringar på sidorna och se till att plankan hamnar exakt lika högt på båda sidorna och att bältet är spänt. Spika båda hällorna på plankans sida. 6. Vänd på hela hyllan, mät och justera så att hyllplanet hamnar på exakt samma höjd ovanför den första hyllan på den här sidan också (var noggrann annars blir hyllplanet snett). Slå i en spik på varje sida. 7. Dina hyllplan sitter nu fast i skärphällorna. Dra i hällorna och se till att de är lika långa, justera annars genom att göra ett nytt hål i bältet. 8. Nu är hyllan klar att sättas upp på väggen! Anpassa upphängningen efter vilken slags vägg du har, använd längre skruvar eller skruv med plugg. Glöm inte vattenpass så att din hylla hänger rakt!

Vardagliga funderingar: Gamla brädor = sänggavel

Hemmabygge. Som det mesta andra i Timmys hus är bordet av egen design. Material kommer från vänner och bekanta och han samlar även själv. Doften av trä är påtaglig när vi kliver över tröskeln till Timmy Perssons hus i Lindesberg. Väl inne förstår vi varför. Vart vi ser finns möbler och detaljer tillverkade av drivved och stubbar: I den vitmålade hallen finns en klädhängare som ser ut som en stege på bredden på väggen. Stegen är delvis gjord av björkgrenar, och kvistarna på dessa är krokar. På motsatt vägg finns en tvåplanshylla av drivved som hänger i smala rep från taket. Så fortsätter det, och jag och fotografen har inte sett maken till något liknande. – Jaha, tycker ni om det. Vad roligt. Man blir lätt hemmablind, säger Timmy blygsamt, när vi storögt vandrar från rum till rum. Det är två år sedan Timmy flyttade hit från Belgien, där han jobbat som designer åt Lee. När han skulle starta sitt eget jeansföretag flyttade han hem till Linde igen. – Jag sålde möblerna i Belgien och köpte det här huset.

Jag har saknat vår stoooooora klocka som stått bakom soffan sen vi tapetserade om, men nu fick den komma tillbaka upp på väggen. Sen sprang jag fram och tillbaka med saker för att hitta precis den där rätta kombon som harmonierar och landade i gamla biblar från makens föräldrahem...... tillsammans med en framsida från ett gammalt nothäfte i en ram jag fixade för många år sedan och lite oputsat nysilver Ljusstakarna och skålen på fot med en peperomia knyckte jag från vardagsrumsbordet så nu är det helt tomt där. Funderar som bäst på vad som ska få ta plats där i stället. Kanske lite trä, en grön växt, älghorn, gamla konserveringsglas med värmeljus?? Åhhhhh det här är så hä komma till det där pyntandet och pysslandet. Det roligaste av allt när det gäller renovering om du frågar mig:-) Kram Birgitta

Medlem Nivå 2 17 aug 2009 10:03 #1 Ska renovera taket på vårt gamla timmertorp innan hösten och har lite frågor! Det gamla taket består idag av gamla breda brädor/plankor som ligger "omlott", på dessa är läkt spikat, ingen papp och sedan takpannor direkt på dessa. Taket är säkert inte bytt sedan det byggdes, och vissa av brädorna är fuktskadade och måste bytas (dessa ses inifrån vinden också, som inte är inredd). -Var får jag tag i likadana brädor? -Kan jag spika på takpapp på brädorna? Blir det inte "ojämt"? -Kan jag ta ner gamla takpannor och sedan lägga tillbaka dem? -Hur ser jag om det är lertegel eller betongpannor? Tacksam för svar! Nivå 6 18 aug 2009 09:14 #2 Jag har hållt på med en del sådana tak. Fuktskadade brädor är inget problem om inte veden har börjat brytas ned. Kan du sticka in en kniv utan problem är det så dåligt att den skall bytas. Annars är det mest estetiskta bekymmer, och det kan man väl ha på vinden? Sätta papp på taket tycker jag verkar vara onödigt; är bara pannorna hela och rätt lagda klarar trätaket den lilla fuktmängd som ändå kan komma igenom.

Så bygger du en hylla med vintagekänsla - Hus & Hem

Skärp och brädor är i princip allt du behöver till den här toppenfina hyllan som passar utmärkt till dina allra finaste saker! Du behöver: 2 plankor, såga upp så att de blir lika långa, plankorna på bilden är ca 13 x 76 cm. 2-4 långa läderskärp nubb eller småspik hammare tumstock eller måttband penna spik eller skruv att hänga upp hyllan med Gör så här: 1. Mät och märk ut ungefär 5 centimeter på varje sida av plankorna, där du vill att skärpet ska löpa. 2. Knäpp skärpen så att du har två identiska hällor, med en omkrets på ungefär 150 cm, beroende på hur breda dina brädor är. Du kommer kanske bli tvungen att göra nya hål i skärpet, använd förslagsvis spik och hammare på oömt underlag. Lägg sedan in en av plankorna i hällorna (bottenhyllan) och placera skärpen vid dina markeringar. Flytta själva bältesspännena dit du vill ha dem, se till att de inte hamnar där du ska fästa hyllorna, alltså inte i botten eller 25 centimeter från den första hyllan. 3. När du justerat bälteshällorna, håll det första bandet på plats medan du vänder på plankan och spikar fast tre spikar/nubb på undersidan.

Ritning Anders Jeppsson. Gör så här: 1. Sätt ihop A och de två B. 2. Sätt fast de två C och därefter D. 3. Sätt ihop F med de två G. 4. Skruva på de två E och sist H. 5. Borra för träplugg mellan G och D. Limma ihop över- med underdelen. 6. Måla hyllan. 7. Fäst den övre delen i väggen med två vinkelbeslag. 8. Sätt dit fönsterbågen med två gångjärn. Hyllan med vintagekänsla kan se ut så här. Foto: Krister Engström. Av Ingemar Gens Foto Krister Engström Ritning Anders Jeppsson

En hel del inredning i furu rensades ut men det platsbyggda köket i 1950-talsstil fick vara kvar då det var i fint skick. Överallt syns charmiga detaljer från torpets ursprung, som den gamla vedspisen, de breda golvplankorna och den låga takhöjden, som är så typisk för 1800-talstorp. – Inomhus har alla rum fått någon form av upprustning. Vi har målat och satt upp tapeter. Vi vill bevara och visa upp det gamla, men samtidigt komplettera med något som vi valt själva, säger Malin. Under en plastmatta dolde sig trägolvet som ger gedigen karaktär. Stolar och bord är loppisfynd. Det platsbyggda 1950-talsköket är väl bibehållet. Den fina gamla vedspisen och murstocken minner om torpets långa historia. Ärvda och loppisfyndade stolar samsas runt Johans hemsnickrade bord. "Saker som är nötta av tidens gång har oftast mest själ" Även om inredningsstilen genomgående har en lantlig ådra är den också rakt igenom personlig och mixad. Naturmaterial, mycket textilier och mustiga färger är den röda tråden.

Snyggaste hyllan gör du själv av plankor och skärp | Land

Vi har såna grova lockbrädor varav en del är så fuktskadade så de måste bytas. Tänker lägga om taket senast till sommaren. Bör man vara ute långt i förväg (ska det sågas och torka innan det kan läggas) och är sånt dyrt eller billigt, undrar om jag ska byta kanske lite mer än nödvändigt eller mindre. Taket är också lappat och lagat lite med rödmålad fasadpanel på nåt ställe. Inget som kommer att synas ut eller in men känslan är att göra det ordentligt när man ändå håller på. Redigerat 22 jan 2019 12:38 · Nivå 5 22 jan 2019 12:28 #10 Lockbrädorna bör vara torkade till ca 8% för att inte få så stora problem med krympning och rörelser. Har du breda dimensioner så bör du vara ute i god tid så att leverantören kan såga upp åt just dig. Det är nu under senare halvan av vintern de sågar ner och väljer ut de grova dimensionerna. Är det däremot vanliga dimensioner som du kan hitta i vilken bygghandel som helst så är det förstås inte bråttom. Breda grova lockbrädor som är handhyvlade är förstås dyrt jämfört med om du hittar något som är lagervara i vanlig bygghandel.

Nu blir det mycket om huset, renovering och snickeri här på bloggen. Saknar du de mer pysselbetonade inläggen så kommer de nog tillbaka så småning om, men just nu finns det så mycket kul saker jag kan göra som jag inte kunde göra i en lägenhet! I rummet som ska bli kontor/hobbyrum finns en tom klädkammare med en stång för galgar längst upp. Jag har mer nytta av hyllor som jag kan lägga alla pysselsaker på. Och eftersom vi bytt ut dåliga brädor i fasaden har vi en hel hög med brädor som bara ligger och skräpar. De flesta är bara fuktskadade i ändarna, men finfina för övrigt. Så dessa tog jag och byggde hyllor av. Jag använde mig av en elektrisk kapsåg och slipverktyg. Det går såklart att såga och slipa för hand med, det tar bara lite längre tid:) Så här gjorde jag 1. Fundera ut hur många brädor du kommer att behöva och i vilken längd. Det beror ju på hur djup och bred garderoben är, samt plankornas bredd. 2. Dra ut alla gamla spikar ur brädorna 3. Såga upp de brädor du behöver 4. Slipa dem jämna och fina 5.

  • Malmö hammarby 2019
  • Johan och Malin gav gamla torpet sin charm... | Leva & bo
  • Kinoko: Planteringsbord av gamla brädor
  • Snyggaste hyllan gör du själv av plankor och skärp | Land
  • Checklista privat övningskörning

Blev inspirerad av ett vintage-mönster via en bild och försökte mig på att måla av det på papper. Det blev riktigt bra tyckte jag så jag klippte ut där det skulle vara hål och målade dit mönstret på träbitarna. Då var det dax för att borra ut hålen med en borrmaskin och det var lite svårt… Det tog ganska lång tid att göra det, då det var olika stora hål. Även fast det var lite pililigt var det kul eftersom jag lyckades med det. När det var klart raspade jag med stora och små raspar i hålen för att få ganska jämna hål. Det behövde alltså inte vara perfekt då det ska se slitet ut. Att raspa var också ganska jobbigt men det lönade sig i alla fall! sedan sågade jag med en liten mini såg, för att få fina kanter mellan hålen. Det ända som var kvar att göra var att även måla konsolerna i vit hobbyfärg. Sen lät jag det torka. Som du ser på bilderna så är konsolerna redan ihop limmade med hyllan. Det gjorde jag dock hemma för hade inte tillräckligt med tid i skolan för att göra det. När jag gjorde detta hemma kom jag på att istället för att ha konsolerna som vanligt, limmade jag fast dem på "ytan".

Kostymbyxor för långa ben, 2024